Η επιβράβευση μιας ομάδας που έχει χτιστεί σε γερές βάσεις
Κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής χωρίς ήττα, με τα νέα παιδιά να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία. Την 5η θέση κατέλαβε ο ΟΦΣΚ.
Η καλύτερη ομάδα στη θεωρία αποδείχθηκε η ισχυρότερη και στην πράξη, προς τέρψη των Καβαλιωτών αφού αυτή ήταν ο δικός τους Σκακιστικός Ομιλος. Με 6 νίκες και μία ισοπαλία (την τελευταία μέρα που όλα είχαν κριθεί), ο ΣΟ Καβάλας κατέκτησε αήττητος το τρίτο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία του (3ο στα τελευταία 9 χρόνια). Μια επικράτηση πέρα για πέρα δίκαιη από την, κατά κοινή παραδοχή, κορυφαία ομάδα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή. Τούτη η διάκριση, όμως, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ικανότητα ενός συνόλου 14 σκακιστών και σκακιστριών που ενίσχυσαν το ΣΟΚ στη διοργάνωση, αλλά δείχνει πολλά περισσότερα. Κι αυτό φαίνεται καλύτερα σε συνδυασμό με την 5η θέση που κέρδισε ο «θυγατρικός» ΟΦΣΚ. Το καβαλιώτικο σκάκι είναι ένας μεγάλος αθλητικός οργανισμός που απασχολεί εκατοντάδες παιδιά και χάρη στο καλά μελετημένο προπονητικό πρόγραμμα η ποσότητα συνδυάζεται με την ποιότητα. Ετσι, πέρα από τους καταξιωμένους παίκτες (5 από τα 10 βασικά μέλη της εθνικής ομάδας ανδρών- γυναικών), υπάρχει από πίσω ένας μεγάλος αριθμός αξιόλογων νέων σκακιστών που κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα των κατηγοριών τους, κερδίζοντας ατομικούς τίτλους. Στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά σε κρίσιμα ματς όπως το ντέρμπι τίτλου με τον Κύδωνα Χανίων και χάρη στην αποτελεσματικότητά τους βοήθησαν την ομάδα να σημειώσει άνετες νίκες. Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι στις πρώτες σκακιέρες «κρατούσαν» με τις συνηθισμένες ισοπαλίες.
Για παράδειγμα, ο 14χρονος Χαράλαμπος Σκουλάκης είχε την καλύτερη επίδοση στην 11η σκακιέρα με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες. Γιώργος Κετζετζής και Αντώνης Παυλίδης που μοιράστηκαν την 9η σκακιέρα, είχαν συνολικά μόνο μία ήττα, ενώ έβγαλαν αήττητοι τις υποχρεώσεις τους στη 10η σκακιέρα μαζί με τον Ηλία Καζαντζίδη. Σε κάποια ματς ο Αντώνης Παυλίδης και ο Βεργής Κουσίδης (για λογαριασμό του ΟΦΣΚ) έπαιξαν στις βασικές, για να πάρουν εμπειρίες αφού το μέλλον είναι πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται. Τα υπόλοιπα παιδιά των δύο ομάδων της Καβάλας, η Μαρία Μανελίδου, η Μαρία Λίμα, η Μαρία Κελίδου (σε ηλικία 12 ετών τέλειωσε τη διοργάνωση παίζοντας στη γυναικεία σκακιέρα του ΟΦΣΚ!), ο Χαράλαμπος Τσακίρης κ.α., στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αντεπεξήλθαν στις υψηλές απαιτήσεις της Α’ Εθνικής. Το κατάλληλο πρόγραμμα εκμάθησης στον όμιλο, η συνεχής παρουσία τους σε σημαντικές εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις και βέβαια το Διεθνές Οπεν τουρνουά που γίνεται στην Καβάλα και τους δίνει την ευκαιρία να παίζουν δυνατά ματς κάθε Αύγουστο, είναι στοιχεία που κάνουν τη διαφορά και χαρίζουν τρόπαια. Ειδικά στο σκάκι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Για άλλη μία χρονιά, πάντως, τις εντυπώσεις κέρδισαν και οι γυναίκες. Η Αννα Μαρία Μπότσαρη, που δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις, έκανε καταπληκτικό πρωτάθλημα με 6 νίκες, 1 ισοπαλία κι ήταν η κορυφαία της διοργάνωσης στη γυναικεία σκακιέρα. Στις νεανίδες, η Κατερίνα Νέμτσοβα είχε τις ίδιες επιδόσεις και πήρε την 1η θέση σε ατομικό επίπεδο. Η ευχάριστη έκπλήξη ήταν ξανά η νεανίδα του ΟΦΣΚ. Παίζοντας πότε στη γυναικεία και πότε στη σκακιέρα των νεανίδων, η Μαρία Βλαντιμίροβα από τη Βουλγαρία είχε 6 νίκες και 1 ισοπαλία σε 7 παρτίδες.
Από τους βασικούς, ο έμπειρος πρωταθλητής Ελλάδας, Σπύρος Σκέμπρης, ήταν ο καλύτερος με 4,5 βαθμούς που του έδωσαν τη 2η θέση στην 5η σκακιέρα. Ο σπουδαίος Κερκυραίος παίκτης έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες διασυλλογικές επιτυχίες μας.
Χρήστος Κρυσταλλίδης – Εφημερίδα Καβάλας ΕΒΔΟΜΗ