Βασίλης Θεοδωρίδης (1948 – 2022)

Μια ζωή αφιερωμένη στο σκάκι.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα στις 6 Οκτωβρίου 1948.  Φοίτησε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη, στο Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας και υπήρξε εξαιρετικός μαθητής.

Το 1966 εισήλθε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε το πτυχίο ως Αρχιτέκτονας – Μηχανικός.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Βέροια ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.

Στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας, εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα ως αρχιτέκτονας – μηχανικός στο τεχνικό γραφείο του Δημήτρη Μπεζά.  Το 1980 προσελήφθηκε στη νεοσύστατη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης.  Στις 4/7/1981 αναλαμβάνει Προϊστάμενος της ΔΕΠΟΣ Καβάλας, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 2013 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης από νέος συμμετείχε ενεργά στα κοινά της πόλης. Το 1982 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γρηγόρη Μπαχάρη, όπου υπηρέτησε τον θεσμό του Δήμου Καβάλας για μία τετραετία.  Όμως τελικά τον κέρδισε ο πολιτισμός και το σκάκι.  Δραστηριοποιήθηκε για πολλά χρόνια στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, όπου υπήρξε Πρόεδρος της για δύο θητείες.  Εκεί, μαζί με μία δραστήρια και δημιουργική ομάδα ανακατασκεύασαν πλήρως την Στέγη και δημιούργησαν τον χώρο του μικρού θεάτρου. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε μεγάλη ώθηση στο Θεατρικό Εργαστήρι και στην Κινηματογραφική Λέσχη.  Επίσης εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος, το περιοδικό Υπόστεγο και το τμήμα σκάκι.

Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε το 1983 το πρώτο σκακιστικό σωματείο στην Καβάλα, ως ένα τμήμα της ΣΦΓΤ. Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς διεξάγεται το πρώτο τουρνουά σκάκι. Το διάστημα 1985 – 1990 ακολούθησε η ίδρυση και άλλων Συλλόγων στην Καβάλα αλλά το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ο Όμιλος, μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε και έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη αναγνώριση και άνθιση στην πόλη.  Από την αίθουσα της Στέγης όπου ξεκίνησε, πέρασε διάφορες περιπέτειες όσον αφορά τη στέγαση του, αλλά στο τέλος οι προσπάθειες δικαιώθηκαν και τώρα έχει την έδρα του στο περίλαμπρο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης αυτές τις 4 δεκαετίες υπήρξε η κινητήριος δύναμη και η ψυχή του σκάκι στην Καβάλα. Με ενάργεια και αποτελεσματικότητα, με μέθοδο και εργατικότητα έκτισε έναν Σύλλογο πρότυπο. Είχε συνεχόμενη παρουσία στα Διοικητικά Συμβούλια όπου υπηρέτησε από την θέση του Αντιπροέδρου ή του Προέδρου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας.  Ταυτόχρονα κατέβαλε άοκνες προσπάθειες στην διάδοση του αθλήματος στους γειτονικούς Νομούς.  Έτσι, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.  Το 1997 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Και από το 2004 έως το 2021 υπήρξε Αντιπρόεδρος στην ΕΣΟ.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης από την πρώτη στιγμή έδωσε προτεραιότητα στην εκμάθηση και τη διδασκαλία στο σκάκι. Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες παιδιά πέρασαν από τον Όμιλο και μυήθηκαν στην τέχνη και στη στρατηγική που απαιτείται για να παιχθεί μία καλή παρτίδα σκάκι.  Ο ίδιος φρόντιζε ο Όμιλος να έχει τους καλύτερους Δασκάλους και Προπονητές στο σκάκι, έτσι ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν υψηλού επιπέδου καθοδήγηση.  Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν τα αποτελέσματα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.  Σε ατομικό επίπεδο ξεχώρισαν πανελλήνια και διεθνώς η Άννα Μαρία Μπότσαρη, ο Αντώνης Παυλίδης και η Σταυρούλα Τσολακίδου.  Ενώ σε ομαδικό επίπεδο ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας αναδείχθηκε:

Πρωταθλητής Ελλάδας 1999, 2005, 2008, 2009, 2017 και 2023
Κυπελλούχος Ελλάδας 1998, 1999, 2004, 2005, 2009, 2011 και 2017
Πρωταθλητής Ελλάδας Νέων 1998 και 1999
Πρωταθλητής Ελλάδας Παίδων – Κορασίδων 2008, 2009 και 2012

Ενδεικτικό του μεγάλου δυναμικού του Ομίλου σε καλούς παίκτες σκάκι, είναι το γεγονός ότι το 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετείχε με 3 ομάδες!

Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν διότι με συνέπεια και αυταπάρνηση ο Βασίλης Θεοδωρίδης ήταν για 40 χρόνια αρωγός στο σκάκι. Αφιέρωσε τη ζωή του και ανάλωσε όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήμα από την προσωπική του περιουσία, σε αυτή την προσπάθεια.

Με αφορμή την κατάκτηση των παγκοσμίων πρωταθλημάτων της Σταυρούλας Τσολακίδου, της οποίας στάθηκε ως δεύτερος πατέρας, ο Βασίλης Θεοδωρίδης συναντήθηκε με δύο Προέδρους της Δημοκρατίας (Κάρολο Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλο) και δύο Πρωθυπουργούς (Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα).  Στη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά πέτυχε να γίνει δεκτή η πρότασή του να μπει το σκάκι στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Σχολεία.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας το 1991 διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι ΟΠΕΝ στην Καβάλα. Έκτοτε οι αγώνες αυτοί πραγματοποιούνται κάθε Καλοκαίρι και αποτελούν το καλύτερο και μεγαλύτερο τουρνουά σκάκι στην Ελλάδα. Παίκτες GM από όλο τον κόσμο δηλώνουν συμμετοχή και δίνουν το ραντεβού τους στην πόλη της Καβάλας.  Επίσης παιδιά με τις οικογένειες τους έρχονται για να παίξουνε σκάκι υψηλού επιπέδου και να συνδυάσουν διακοπές και αγώνες μαζί. Το ΟΠΕΝ έχει πλέον καθιερωθεί ως τουρνουά και φέτος αναμένεται οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τα 400 άτομα.

Το 2013 η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καβάλας σε ειδική εκδήλωση τίμησε και βράβευσε τον Βασίλη Θεοδωρίδη για τα 30 χρόνια προσφοράς του στο σκάκι, για τα μαθήματα στα Σχολεία και την διοργάνωση των σχολικών πρωταθλημάτων σκάκι.

Στις αρχές του 2022 ο Βασίλης Θεοδωρίδης διαγνώστηκε με καρκίνο στο νεφρό. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους εγχειρίστηκε και ακολούθησαν θεραπείες. Και ενώ φαινόταν ότι η υγεία του βελτιωνόταν, απεβίωσε ξαφνικά στις 12 Οκτωβρίου 2022.  Ήταν 74 ετών.

Θα θυμόμαστε για πάντα τον αξιοπρεπή, ευγενή και προσιτό σε όλους Βασίλη Θεοδωρίδη.

Θα θυμόμαστε και θα τον ευχαριστούμε για την ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά της Καβάλας.

Θα θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλα όσα δημιούργησε, επί 40 χρόνια, γύρω από το σκάκι.

 

Παναγιώτης Κυριακίδης