Πρωταγωνιστές οι σκακιστές της Καβάλας στην διάκριση της Εθνικής Ομάδας

Στην 1η Διαδικτυακή Σκακιστική Ολυμπιάδα που διοργάνωσε τον Αύγουστο η FIDE με τη συμμετοχή 163 ομάδων, η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας πέτυχε να προχωρήσει μέχρι την τελική φάση των play-off με τις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Πρωταγωνιστές στην πολύ σημαντική αυτή διάκριση για το ελληνικό σκάκι ήταν η Σταυρούλα Τσολακίδου, ο Αντώνης Παυλίδης και η Ευγενία Τσιβελεκίδου.

Στην α’ φάση των αγώνων η ελληνική ομάδα τερμάτισε 1η στον όμιλό της σημειώνοντας 7 νίκες με Μολδαβία, Ισραήλ, Λετονία, Σιγκαπούρη, Αυστρία, Ταϊλάνδη, διεθνή ομάδα ΑΜΕΑ και 2 ισοπαλίες με Ρουμανία, Σλοβακία.

Στην β’ φάση των αγώνων η Ελλάδα τερμάτισε 2η στον όμιλό της πετυχαίνοντας 7 νίκες με Πολωνία, Περού, Ιταλία, Καναδά, Βραζιλία, Κούβα, Παραγουάη, 1 ισοπαλία με Αργεντινή και 1 ήττα από τις ΗΠΑ. Στην τελική φάση των play-off ηττήθηκε από την Αρμενία και κατετάγη στις θέσεις 9η – 12η στον κόσμο!

Από τους 20 αγώνες που έδωσε η εθνική ομάδα η Σταυρούλα Τσολακίδου αγωνίσθηκε στους 19! και σημείωσε 12 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Η Σταυρούλα έκανε πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση! Πήρε πόντους στα πιο σημαντικά παιχνίδια (είναι χαρακτηριστικό ότι έμεινε αήττητη σε όλα τα οριακά ματς, κάνοντας μάλιστα 4 νίκες), τράβηξε την ομάδα και ανέβασε τη συνολική ψυχολογία. Σε αρκετούς αγώνες το παιχνίδι της ολοκληρωνόταν τελευταίο, καθορίζοντας παράλληλα και το τελικό αποτέλεσμα. Και το σημαντικότερο, ενώ έπαιξε τόσες πολλές παρτίδες πάλευε μέχρις εσχάτων, ακούραστα!

Πολύ σημαντική στην επιτυχία της εθνικής ομάδας ήταν η συμβολή του γκραν-μετρ Αντώνη Παυλίδη που αγωνίσθηκε σε 11 αγώνες παραμένοντας αήττητος με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Η 17χρονη Ευγενία Τσιβελεκίδου από τις εθνικές ομάδες κορασίδων, αγωνίστηκε πρώτη φορά με την «μεγάλη» εθνική ομάδα και σε 4 αγώνες σημείωσε 4 νίκες.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και την Καβαλιώτισσα Άννα-Μαρία Μπότσαρη που αγωνίσθηκε σε 9 αγώνες, σημειώνοντας 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Η Άννα-Μαρία το 2018 αποχώρησε από την ομάδα της Καβάλας, όπου όμως αγωνίσθηκε επί 34 χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην μεγάλη ανάπτυξη και στις πολλές διακρίσεις που έχει γνωρίσει το καβαλιώτικο σκάκι.