Σχετικά με το Σύλλογο

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ιστορικό
Το πρώτο Σκακιστικό Σωματείο στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1983, ως Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Βασίλη Θεοδωρίδη και αμέσως ανέπτυξε πλούσια δράση. Ακολούθησε το διάστημα 1985-1990 η ίδρυση και άλλων Σκακιστικών Σωματείων στην Καβάλα με αξιόλογη επίσης δραστηριότητα.
Το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο πλέον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη άνθιση.

Επιτυχίες – Διακρίσεις
Η δράση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ σημαντική με συνεχείς επιτυχίες και αλλεπάλληλες διακρίσεις.
Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας έχει πρωταγωνιστική παρουσία για 20 συνεχόμενα χρόνια, με κατάκτηση 4 τίτλων Πρωταθλήτριας Ελλάδας (1999, 2005, 2008 & 2009), συνεχόμενη παρουσία στα Final-Four του Κυπέλλου με κατάκτηση 6 τίτλων Κυπελλούχου Ελλάδας (1998, 1999, 2004, 2005, 2009 & 2011) καθώς και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νέων με 2 πανελλήνιους τίτλους (1998, 1999) και του Πρωταθλήματος Παίδων με 3 πανελλήνιους τίτλους (2008, 2009 & 2012). Με την ομάδα του ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ έχουν αγωνισθεί όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι γκραν-μετρ Πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της Εθνικής Ομάδας, όπως οι Βασίλης Κοτρωνιάς, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Μπανίκας, Δημήτρης και Θάνος Μαστροβασίλης, Στέλιος Χαλκιάς, Στράτος Γρίβας, Σπύρος Σκέμπρης και οι Καβαλιώτες που συνεχίζουν και σήμερα Αντώνης Παυλίδης, Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Κατερίνα Φαχιρίδου και Σταυρούλα Τσολακίδου.
Μπότσαρη, Φαχιρίδου, Τσολακίδου συμμετείχαν το 2013 στην πεντάδα της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, δηλαδή σε ποσοστό 60% Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας ενώ Μπότσαρη και Τσολακίδου καθιερώθηκαν πλέον στην 1η και 2η σκακιέρα της Εθνικής Ομάδας.
Σε ατομικό επίσης επίπεδο οι διακρίσεις των σκακιστών και των σκακιστριών του Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ είναι πραγματικά αμέτρητες. Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας στις διάφορες κατηγορίες (ανδρών-γυναικών, εφήβων–νεανίδων, παίδων-κορασίδων) έχουν αναδειχθεί οι εξής : Αννα-Μαρία Μπότσαρη (9 φορές), Αντώνης Παυλίδης (6 φορές), Κατερίνα Φαχιρίδου (3 φορές), Μαρία Μανελίδου (2 φορές), Σταυρούλα Τσολακίδου (2 φορές), Χαράλαμπος Σκουλάκης (2 φορές), Μαρία Κελίδου (2 φορές), Ευγενία Τσιβελεκίδου (2 φορές), Θόδωρος Χρυσομάλλης, Δήμητρα Βάτκαλη, Ηλίας Καζαντζίδης, Νέλλη Σερεφίδου και Αλεξία Μόσχου.
Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες όμως περισσότερο μετρούν οι διεθνείς διακρίσεις και τα έξι (6) μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Η πλούσια συγκομιδή είναι ένα χρυσό και δύο αργυρά (Τσολακίδου), ένα αργυρό και δύο χάλκινα (Μπότσαρη), μία 4η θέση (Παυλίδης) και δύο 6ες θέσεις (Σερεφίδου, Τσολακίδου).

Διοργανώσεις
Στην τριακονταετή πλέον αυτή διαδρομή έγιναν στην Καβάλα και αξιόλογες σκακιστικές διοργανώσεις, όπως οι Συναντήσεις Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Κίνας (1984) και Ελλάδας-Βουλγαρίας (1990), οι Προκριματικοί Αγώνες Ζώνης (ΖΟΝΑΛ) Ανατολικής Μεσογείου του Παγκοσμίου Ατομικού Πρωταθλήματος Ανδρών & Γυναικών (1985), το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών (1987), η Βαλκανιάδα (1990), το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας 7 φορές (1991, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 & 2011), τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Ελλάδας Α΄ Εθνικής (1999), Νέων (1999), Παίδων (2013), Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα Rapid (2014), Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Blitz (2014).
Ένας καθιερωμένος πλέον θεσμός είναι το Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας που εδώ και 23 χρόνια διοργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι με 250-300 περίπου συμμετέχοντες από 20-25 χώρες. Οι κορυφαίοι Έλληνες αλλά και οι πολλοί ξένοι ισχυροί τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες που συμμετέχουν το έχουν αναδείξει όχι μόνο ως το μαζικότερο και ισχυρότερο ελληνικό Τουρνουά αλλά και ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πέρα όμως από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον είναι η διοργάνωση με τη σημαντικότερη προσφορά στην οικονομία (περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις) και την τουριστική προβολή της Καβάλας, κυρίως και μέσω του διαδικτύου αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Εκπαίδευση – Προπονητές
Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα γύρω από το σκάκι στην Καβάλα. Από τα πρώτα χρόνια γινόταν προσπάθεια να υπάρχουν ικανοί προπονητές ώστε η σκακιστική γνώση να παρέχεται στους νέους και τα παιδιά της Καβάλας με το σωστό τρόπο και στο υψηλότερο κατά το δυνατόν επίπεδο.
Πρώτος προπονητής υπήρξε ο Νίκος Γαβριλάκης (1986-1988) και ακολούθησαν οι Βασίλης Μπούνης, Ανδρέας Κοφίδης, Παναγιώτης Φρεντζάς, Αννα-Μαρία Μπότσαρη, Ίγκορ Μιλαντίνοβιτς, Γκεόργκι Χομερίκι, Γιόβαν Πέτρονιτς, Σπύρος Καπνίσης, Ντέγιαν Μποζκόβ, Ντέγιαν Άντιτς, Κατερίνα Φαχιρίδου και Θάνος Μαστροβασίλης.
Από το Σεπτέμβριο του 2014 η προπονητική ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας αποτελείται από τους Κώστα Μαρκίδη, Άρη Δόρφανη, Σάββα Μανελίδη, Σπύρο Μαλγαρινό και Γιάννη Αυτσόγλου, οι οποίοι με επικεφαλής-προπονητή τον γκραν-μετρ Γιάννη Παπαϊωάννου διδάσκουν το σκάκι στα 100 περίπου παιδιά του Συλλόγου και στους 300 περίπου μαθητές που συμμετέχουν στα Σχολικά Πρωταθλήματα. Στο ενεργό δυναμικό καταγράφονται και περίπου 30 ακόμη ενήλικες σκακιστές.

Οικονομικά στοιχεία
Την περίοδο 2007 – 2009 το ετήσιο μπάτζετ του Συλλόγου ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ, εκ των οποίων το 50% περίπου αφορούσε το μεγάλο θερινό Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας.
Με μία χονδρική προσέγγιση οι πόροι αυτοί προέρχονταν σε ποσοστό 40% από δημόσιες επιχορηγήσεις, 25% από ιδιωτικές χορηγίες, 25% από συνδρομές μελών και 10% από το Διεθνές Τουρνουά.
Από το 2010 και μετά η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως ήταν φυσικό, έχει επιφέρει μία συρρίκνωση των οικονομικών του Συλλόγου της τάξης του 30-35% με σημαντική μείωση των δημόσιων κυρίως επιχορηγήσεων.
Έτσι το 2013 το μπάτζετ περιορίσθηκε στις 100.000 ευρώ (Διεθνές Τουρνουά 45.000) και τα παραπάνω ποσοστά διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 25% (δημόσιο) – 30% (ιδιώτες) – 30% (συνδρομές μελών) και 15% (Διεθνές Τουρνουά).

Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ.
Η Καβάλα είναι επίσης η έδρα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΣΑΜΘ) που έχει στη δύναμή της 17 ενεργά Σωματεία από όλους τους νομούς της Περιφέρειας και η οποία οργανώνει όλα τα Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα στην περιοχή, εφαρμόζοντας το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) στο σύνολό του.

Συμπέρασμα
Όλα αυτά υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ένα ακόμη άθλημα, διαφορετικής ποιότητας και ουσίας, το ΣΚΑΚΙ, στο οποίο η Καβάλα διακρίνεται. Ένα άθλημα που κατέχει μακράν την πρώτη θέση σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε πολύ υψηλό επίπεδο και διακρίσεις, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα αθλήματα, ευρύτερα διαδεδομένα και πιο εμπορικά.