Σχετικά με το Σύλλογο

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ιστορικό

Το πρώτο Σκακιστικό Σωματείο στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1983, ως Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Βασίλη Θεοδωρίδη και αμέσως ανέπτυξε πλούσια δράση.

Ακολούθησε το διάστημα 1985 – 1990 η ίδρυση και άλλων Σκακιστικών Σωματείων στην Καβάλα με αξιόλογη επίσης δραστηριότητα.

Το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο πλέον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη άνθιση.

Επιτυχίες – Διακρίσεις

Η δράση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ σημαντική με συνεχείς επιτυχίες και αλλεπάλληλες διακρίσεις.

Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας έχει πρωταγωνιστική παρουσία για 23 συνεχόμενα χρόνια, με κατάκτηση 4 τίτλων Πρωταθλήτριας Ελλάδας (1999, 2005, 2008 & 2009), συνεχόμενη παρουσία στα Final-Four του Κυπέλλου με κατάκτηση 7 τίτλων Κυπελλούχου Ελλάδας (1998, 1999, 2004, 2005, 2009, 2011 & 2017) καθώς και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νέων με 2 πανελλήνιους τίτλους (1998, 1999) και του Πρωταθλήματος Παίδων με 3 πανελλήνιους τίτλους (2008, 2009 & 2012). Με την ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας έχουν αγωνισθεί όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι γκραν-μετρ Πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της Εθνικής Ομάδας, όπως οι Βασίλης Κοτρωνιάς, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χριστόδουλος Μπανίκας, Δημήτρης και Θάνος Μαστροβασίλης, Στέλιος Χαλκιάς, Στράτος Γρίβας, Σπύρος Σκέμπρης, Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Κατερίνα Φαχιρίδου και οι Καβαλιώτες που συνεχίζουν και σήμερα Αντώνης Παυλίδης και Σταυρούλα Τσολακίδου.

Σε ατομικό επίσης επίπεδο οι διακρίσεις των σκακιστών και των σκακιστριών του Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ είναι πραγματικά αμέτρητες. Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας στις διάφορες κατηγορίες (ανδρών-γυναικών,  εφήβων–νεανίδων, παίδων-κορασίδων) έχουν αναδειχθεί οι εξής : Αννα-Μαρία Μπότσαρη (9 φορές), Αντώνης Παυλίδης (7 φορές), Ευγενία Τσιβελεκίδου (5 φορές), Κατερίνα Φαχιρίδου (3 φορές),  Μαρία Μανελίδου (2 φορές) Σταυρούλα Τσολακίδου (3 φορές), Χαράλαμπος Σκουλάκης (2 φορές), Μαρία Κελίδου (2 φορές), Νέλλη Σερεφίδου (2 φορές) και από μία φορά οι Θόδωρος Χρυσομάλλης, Δήμητρα Βάτκαλη, Ηλίας Καζαντζίδης και Αλεξία Μόσχου.

Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες όμως περισσότερο μετρούν οι διεθνείς διακρίσεις και τα εννέα (9) μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα 6 μετάλλια έχει κατακτήσει η Τσολακίδου (3 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο) και 3 η Μπότσαρη (1 αργυρό, 2 χάλκινα). Επίσης σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δύο φορές κατέλαβαν 4η θέση ο Παυλίδης και η Τσολακίδου καθώς και δύο φορές 6η  θέση η Σερεφίδου και η Τσολακίδου.

Διοργανώσεις

Στην 34χρονη αυτή διαδρομή έγιναν στην Καβάλα και αξιόλογες σκακιστικές διοργανώσεις, όπως οι Συναντήσεις Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Κίνας (1984) και Ελλάδας-Βουλγαρίας (1990), οι Προκριματικοί Αγώνες Ζώνης (ΖΟΝΑΛ) Ανατολικής Μεσογείου του Παγκοσμίου Ατομικού Πρωταθλήματος Ανδρών & Γυναικών (1985), το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών (1987), η Βαλκανιάδα (1990), το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας 7 φορές (1991, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 & 2011), τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Ελλάδας Α΄ Εθνικής  (1999), Νέων (1999) και Παίδων (2013), το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα (2014), το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Rapid και Blitz (2014) και το Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων 18 – 20 ετών (2015 & 2016).

Κορωνίδα της πλουσιότατης αυτής σκακιστικής δραστηριότητας είναι η διοργάνωση κάθε καλοκαίρι εδώ και 26 χρόνια του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά που κατέχει δεσπόζουσα θέση στις πολιτιστικές και αθλητικές θερινές εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή από τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. Οι 300 περίπου συμμετέχοντες από 20-25 χώρες και ανάμεσά τους κορυφαίοι Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι ισχυροί τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες το έχουν αναδείξει όχι μόνο ως το μαζικότερο και ισχυρότερο ελληνικό Τουρνουά αλλά και ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Ειδικότερα η συμμετοχή των Καβαλιωτών σκακιστών και ιδιαίτερα των νεότερων σε αγώνες υψηλότατου επιπέδου όπως το Διεθνές Τουρνουά και η συνάντησή τους με γκραν-μετρ παγκόσμιας εμβέλειας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του πνευματικού αθλήματος στην πόλη της Καβάλας.

Πέρα όμως από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον, το Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά είναι η διοργάνωση με την μεγαλύτερη προσφορά στην οικονομία και τον τουρισμό της Καβάλας από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση αφού εξασφαλίζει περισσότερες από 3.000 διανυκτερεύσεις.

Επίσης συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική προβολή της Καβάλας και μέσω του διαδικτύου αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Εκπαίδευση – Προπονητές

Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα γύρω από το σκάκι στην Καβάλα. Από τα πρώτα χρόνια γινόταν  προσπάθεια να υπάρχουν ικανοί προπονητές ώστε η σκακιστική γνώση να παρέχεται στους νέους και τα παιδιά της Καβάλας με το σωστό τρόπο και στο υψηλότερο κατά το δυνατόν επίπεδο.

Πρώτος προπονητής υπήρξε ο Νίκος Γαβριλάκης (1986 -1988) και ακολούθησαν οι Βασίλης Μπούνης, Ανδρέας Κοφίδης, Παναγιώτης Φρεντζάς, Αννα-Μαρία Μπότσαρη, Ίγκορ Μιλαντίνοβιτς, Γκεόργκι Χομερίκι, Γιόβαν Πέτρονιτς, Σπύρος Καπνίσης, Ντέγιαν Μποζκόβ,  Ντέγιαν Άντιτς, Κατερίνα Φαχιρίδου, Θάνος Μαστροβασίλης και Κώστας Μαρκίδης.

Σήμερα η προπονητική ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας αποτελείται από τους Γιώργο Κανακάρη, Σάββα Μανελίδη, Γιάννη Αποστολακάκη, Θανάση Τσιριγγάνο, και Γιάννη Αυτσόγλου, οι οποίοι με επικεφαλής – προπονητή τον γκραν-μετρ Γιάννη Παπαϊωάννου διδάσκουν το σκάκι στα 120 περίπου παιδιά του Συλλόγου και στους 350 περίπου μαθητές που συμμετέχουν στα Σχολικά Πρωταθλήματα. Στο ενεργό δυναμικό του Συλλόγου περιλαμβάνονται και 30 περίπου ενήλικες σκακιστές.

Οικονομικά στοιχεία

Την περίοδο 2005 – 2010 το ετήσιο μπάτζετ του Συλλόγου ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το ήμισυ προέρχονταν από το μεγάλο θερινό Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας.

Με μία χονδρική προσέγγιση οι πόροι αυτοί προέρχονταν σε ποσοστό 30% από δημόσιες επιχορηγήσεις, 15% από ιδιωτικές χορηγίες, 10% από συνδρομές μελών και 45% από το Διεθνές Τουρνουά.

Από το 2010 και μετά η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως ήταν φυσικό, έχει επιφέρει μία συρρίκνωση των οικονομικών του Συλλόγου της τάξης του 30-35% με σημαντική μείωση των δημόσιων επιχορηγήσεων και των ιδιωτικών χορηγιών. Έτσι το μπάτζετ έχει περιορισθεί πλέον στις 100.000 ευρώ περίπου και τα παραπάνω ποσοστά διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 20% (δημόσιο) – 10% (ιδιώτες) – 30% (συνδρομές μελών) και 40% (Διεθνές Τουρνουά).

Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ.

Η Καβάλα είναι επίσης η έδρα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΣΑΜΘ) που έχει στη δύναμή της 17 ενεργά Σωματεία και η οποία διοργανώνει όλα τα Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα στην περιοχή, εφαρμόζοντας το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) στο σύνολό του.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ένα ακόμη άθλημα, διαφορετικής ποιότητας και ουσίας, το ΣΚΑΚΙ, στο οποίο η Καβάλα διακρίνεται.  Ένα άθλημα που κατέχει μακράν την πρώτη θέση σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλες διακρίσεις, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα αθλήματα, ευρύτερα διαδεδομένα και πιο εμπορικά.

Η πολυσχιδής δράση του Σκακιστικού Ομίλου με την πανελλήνια εκπαιδευτική του πρωτοπορία και την εξάπλωσή του σε όλα σχεδόν τα δημοτικά σχολεία της πόλης, έχουν καταστήσει το κορυφαίο πνευματικό άθλημα του σκακιού με το υψηλότατο κοινωνικό πρεστίζ, ως μία ενασχόληση ευρύτατης απήχησης στην πόλη της Καβάλας.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητάς της η Καβάλα ανακαλύπτει στο σκάκι ένα από τα πιο θετικά της στοιχεία και ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που την καθιστά πανελλήνιο και διεθνές κέντρο.