Δελτίο Τύπου

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Καβάλα ένα μεγάλο ΟΠΕΝ Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά. Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ σημαντική αθλητική-πνευματική εκδήλωση που προβάλλει διεθνώς την Καβάλα ως τα πέρατα του κόσμου.

Το πραγματοποιούμενο κάθε καλοκαίρι εδώ και 17 χρόνια Διεθνές αυτό Τουρνουά, δεν είναι απλά το καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά που γίνεται στην Ελλάδα αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει πολλά και ευνόητα, όπως η παρουσία εκατοντάδων (πέρσι 381) κυρίως νέων αθλητών για 10 μέρες στην πόλη της Καβάλας, οι οποίοι ακολουθούνται και από υπερδιπλάσιους συνοδούς (γονείς, σύζυγοι, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, κ.λπ) καθώς και η απ’ ευθείας μετάδοση και προβολή της διοργάνωσης σ’ όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου (Internet). Και μόνο το στοιχείο των 3.500 περίπου διανυκτερεύσεων που εξασφαλίζει το Τουρνουά στην Καβάλα σε εποχές που η μέσω του τουρισμού οικονομική της ανάπτυξη είναι από τα πρώτα ζητούμενα, λέει από μόνο του πολλά.

Το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας πραγματοποιείται φέτος από 30 Ιουλίου μέχρι 7 Αυγούστου με βέβαιο το νέο ρεκόρ συμμετοχών αφού αναμένονται 400-450 περίπου σκακιστές από 25-30 χώρες. Ας αναρωτηθούμε αν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν στην Καβάλα περισσότεροι νέοι στο πλαίσιο οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης από τόσες διαφορετικές χώρες, από την Λετονία ως το Ισραήλ και από τη Γαλλία και την Ολλανδία ως τα πέρατα της Ρωσίας και της Ινδίας. Και μάλιστα σε μια εκδήλωση υγιούς αθλητισμού και γνήσιας άμιλλας με εντελώς «ανοικτό» χαρακτήρα.

Και πάλι φέτος ιδιαίτερη αίγλη στο Τουρνουά προσδίδει η παρουσία όλων των κορυφαίων σκακιστών μελών της Εθνικής μας Ομάδας που στελεχώνουν τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ελλάδας Σ.Ο. Καβάλας, καθώς και τον Ο.Φ.Σ. Καβάλας, τις δύο ομάδες της Καβάλας που αγωνίζονται στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής γεγονός μοναδικό όχι μόνο για το Νομό Καβάλας αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Τέτοιου είδους μεγάλες διοργανώσεις δεν μπορούν φυσικά να πραγματοποιηθούν χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας και των τοπικών αρχών. Από την άλλη πλευρά, συνηθίζονται το καλοκαίρι και συμβάλλουν, εκτός των άλλων, στην προβολή της κάθε περιοχής και γι’ αυτό και άλλες πόλεις τις διεκδικούν με κάθε τρόπο και τις ενισχύουν προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μιμηθούν το πολύ πετυχημένο παράδειγμα της Καβάλας, όπως π.χ. στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πιερία, στην Χαλκιδική κ.λπ.

Η πρόκληση αυτή για τους διοργανωτές Σ.Ο. Καβάλας και Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ και οι αναπόφευκτες μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις, επιβάλλουν και πάλι την υποβολή αιτημάτων για οικονομική ενίσχυση σε φορείς και στην Αυτοδιοίκηση.

Η ενίσχυση αυτή περιλαμβάνει την κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης, που συνολικά προϋπολογίζονται σε 80.000 ευρώ όπως φαίνονται και στον Προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι μόνο τα έπαθλα (χρηματικά και κύπελλα) που μοιράζονται στους νικητές είναι συνολικά ύψους 16.500 ευρώ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17ου ΟΠΕΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΞΟΔΑ
1. Φιλοξενία-οδοιπορικά 50 γκραν-μετρ & διεθνών μετρ 30.000
2. Κύπελλα – Μετάλλια – Πλακέτες 3.500
3. Χρηματικά έπαθλα 13.000
4. Αφίσες – μπάνερς – μπουλετίν – παρτιδόφυλλα κλπ 8.000
5. Δεξιώσεις – ξεναγήσεις 6.000
6. Απ’ ευθείας μεταδόσεις Διαδίκτυο, ΜΜΕ 4.000
7. Μουσική Εκδήλωση 3.000
8. Φιλοξενία-αμοιβές 12 διαιτητών Σκακ. Ομοσπονδίας 10.000
9. Απρόβλεπτα 2.500
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 80.000

ΕΣΟΔΑ
1. Επιχορήγηση Νομαρχίας Καβάλας 8.000
2. Επιχορήγηση Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 6.000 (αιτούμενη)
3. Επιχορήγηση Δήμου Καβάλας – Δ.ΑΝ.Ε.Κ. 20.000
4. Επιχορήγηση Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης 5.000 (αιτούμενη)
5. Συμμετοχή Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Α.Μ.Θ. 3.000
6. Συμμετοχή Σκακιστικών Σωματείων Καβάλας 5.000
7. Συμμετοχή ιδιωτών – χορηγών 3.000
8. Παράβολα σκακιστών 30.000
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 80.000