Σχετικά με το Σύλλογο

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ιστορικό

Ο πρώτος Σκακιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1983, ως Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Βασίλη Θεοδωρίδη και αμέσως ανέπτυξε πλούσια δράση. Το διάστημα 1985 – 1990 ακολούθησε η ίδρυση και άλλων Συλλόγων στην Καβάλα αλλά το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη άνθιση.

Επιτυχίες – Διακρίσεις

Η δράση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ σημαντική με συνεχείς επιτυχίες και αλλεπάλληλες διακρίσεις.

Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας έχει πρωταγωνιστική παρουσία για 25 συνεχόμενα χρόνια, με κατάκτηση 6 τίτλων Πρωταθλήτριας Ελλάδας (1999, 2005, 2008, 2009, 2017 και 2023), συνεχόμενη παρουσία στα Final-Four του Κυπέλλου Ελλάδας (πολυνίκης θεσμού με κατάκτηση 7 τίτλων 1998, 1999, 2004, 2005, 2009, 2011 & 2017) καθώς και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νέων με   2 τίτλους (1998, 1999) και του Πρωταθλήματος Παίδων με 3 τίτλους (2008, 2009 & 2012). Με την ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας έχουν αγωνισθεί όλοι οι κορυφαίοι γκραν-μετρ Πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της Εθνικής Ομάδας, όπως οι Βασίλης Κοτρωνιάς, Χριστόδουλος Μπανίκας, Δημήτρης και Θάνος Μαστροβασίλης, Στέλιος Χαλκιάς, Στράτος Γρίβας, Σπύρος Σκέμπρης, Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Κατερίνα Φαχιρίδου, Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς και οι Αντώνης Παυλίδης και Σταυρούλα Τσολακίδου που συνεχίζουν και σήμερα.

Επίσης πολλές είναι οι διακρίσεις και σε ατομικό επίπεδο αφού 21 σκακιστές και σκακίστριες της Καβάλας έχουν αναδειχθεί Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας στις κατηγορίες ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων, 49 φορές! και συγκεκριμένα οι εξής : 9 φορές η Αννα-Μαρία Μπότσαρη, 7 φορές ο Αντώνης Παυλίδης, 5 φορές η Ευγενία Τσιβελεκίδου, 4 φορές η Σταυρούλα Τσολακίδου, από 3 φορές η Κατερίνα Φαχιρίδου και η Νέλλη Σερεφίδου, από 2 φορές η Μαρία Μανελίδου, ο Χαράλαμπος Σκουλάκης και η Μαρία Κελίδου και από μία φορά οι Άρης Δόρφανης, Ηλίας Καζαντζίδης, Θόδωρος Χρυσομάλλης, Ζωή Παπαδοπούλου, Δήμητρα Βάτκαλη, Αγγελική Καφετζή, Αλεξία Μόσχου, Μάγδα Μιχαηλίδου, Γιολάντα Καλαμούκου, Νικόλας Κούτλας, Δημήτρης Στεφάνου και Διονύσης Μερκουρόπουλος.

Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες όμως πολύ μεγαλύτερη αξία έχουν ασφαλώς οι διεθνείς διακρίσεις και τα δέκα (10!) μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα 7 μετάλλια έχει κατακτήσει η Τσολακίδου  (3 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα) και 3 η Μπότσαρη (1 αργυρό,   2 χάλκινα). Επίσης σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τέταρτη θέση έχουν καταλάβει ο Παυλίδης και η Τσολακίδου 2 φορές καθώς και έκτη  θέση η Σερεφίδου και 2 φορές η Τσολακίδου.

Διοργανώσεις

Στην 36χρονη αυτή διαδρομή έγιναν στην Καβάλα και αξιόλογες σκακιστικές διοργανώσεις, όπως οι Συναντήσεις Εθνικών Ομάδων Ελλάδας – Κίνας (1984) και Ελλάδας – Βουλγαρίας (1990), οι Αγώνες Ζώνης Ανατολικής Μεσογείου του Παγκοσμίου Ατομικού Πρωταθλήματος Ανδρών και Γυναικών (1985),  το Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών (1987), η Βαλκανιάδα (1990), το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας         7 φορές (1991, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 & 2011), τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Ελλάδας Α΄ Εθνικής (1999), Νέων (1999) και Παίδων (2013), το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα (2014), το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Rapid και Blitz (2014) και το Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων 18 και 20 ετών (2015 & 2016).

Κορωνίδα της πλουσιότατης αυτής σκακιστικής δραστηριότητας είναι η διοργάνωση κάθε καλοκαίρι εδώ και 28 χρόνια του Όπεν Διεθνούς Τουρνουά της Καβάλας που κατέχει δεσπόζουσα θέση στις πολιτιστικές και αθλητικές θερινές εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή από τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. Οι 300-350 περίπου συμμετέχοντες από 20-25 χώρες και ανάμεσά τους κορυφαίοι Έλληνες και πολλοί ξένοι ισχυροί τιτλούχοι σκακιστές έχουν αναδείξει το Τουρνουά όχι μόνο ως το μαζικότερο και ισχυρότερο ελληνικό αλλά και ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ειδικότερα η συμμετοχή των Καβαλιωτών σκακιστών και ιδιαίτερα των νεότερων σε αγώνες υψηλότατου επιπέδου όπως το Διεθνές Τουρνουά και η συνάντησή τους με γκραν-μετρ παγκόσμιας εμβέλειας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του πνευματικού αθλήματος στην πόλη της Καβάλας. Πέρα όμως από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον, το Διεθνές Τουρνουά είναι          η διοργάνωση με την μεγαλύτερη προσφορά στην οικονομία και τον τουρισμό της Καβάλας από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση αφού εξασφαλίζει περίπου 3.500 διανυκτερεύσεις. Επίσης συμβάλει       τα μέγιστα στην τουριστική προβολή της Καβάλας και μέσω του διαδικτύου αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται σε ζωντανό χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Εκπαίδευση – Προπονητές

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Συλλόγου γινόταν πάντα προσπάθεια να υπάρχουν ικανοί προπονητές ώστε η σκακιστική γνώση να παρέχεται στους νέους και τα παιδιά της Καβάλας με το σωστό τρόπο και στο υψηλότερο κατά το δυνατόν επίπεδο.

Πρώτος προπονητής υπήρξε ο Νίκος Γαβριλάκης (1986 -1988) και ακολούθησαν οι Βασίλης Μπούνης, Ανδρέας Κοφίδης, Παναγιώτης Φρεντζάς, Αννα-Μαρία Μπότσαρη, Ίγκορ Μιλαντίνοβιτς, Γκεόργκι Χομερίκι, Γιόβαν Πέτρονιτς, Σπύρος Καπνίσης, Ντέγιαν Μποζκόβ,  Ντέγιαν Άντιτς, Κατερίνα Φαχιρίδου, Θάνος Μαστροβασίλης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Κώστας Μαρκίδης και Άγγελος Σανδαλάκης.

Σήμερα η προπονητική ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας αποτελείται από τον διεθνή μετρ Γιώργο Κανακάρη καθώς και τους Γιάννη Αποστολακάκη, Δήμητρα Βαλσαμίδου και Γιάννη Αυτσόγλου,   οι οποίοι διδάσκουν το σκάκι στα 120 παιδιά του Συλλόγου και στους 400 περίπου μαθητές που συμμετέχουν στα Σχολικά Πρωταθλήματα. Στο ενεργό δυναμικό του Συλλόγου περιλαμβάνονται ακόμη και περίπου 30 ενήλικες σκακιστές.

Συμπέρασμα

Υπάρχει λοιπόν ένα άθλημα διαφορετικής ποιότητας και ουσίας που ανθίζει στην Καβάλα και που κατέχει μακράν την πρώτη θέση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλες διακρίσεις, σε σύγκριση με άλλα αθλήματα, ευρύτερα διαδεδομένα και πιο εμπορικά.

Η πολυσχιδής δράση του Σκακιστικού Ομίλου με την πανελλήνια εκπαιδευτική του πρωτοπορία και την εξάπλωσή του στα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, έχουν καταστήσει το κορυφαίο πνευματικό άθλημα με το υψηλό κοινωνικό πρεστίζ, ως μία ενασχόληση ευρύτατης απήχησης στην Καβάλα.

Συμπερασματικά το ΣΚΑΚΙ έχει πετύχει στον τομέα του να καταστήσει την πόλη μας πανελλήνιο και διεθνές κέντρο και να αποτελεί πλέον ένα από τα βασικότερα και πιο θετικά χαρακτηριστικά στοιχεία της σύγχρονης ταυτότητας της Καβάλας.