Ιστορικό «Σκακιστικών Ελευθερίων»

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου έγιναν και φέτος όπως κάθε χρόνο οι σκακιστικοί αγώνες στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας «Ελευθέρια 2010».

Οι αγώνες αυτοί που είναι η μόνη ετήσια σκακιστική εκδήλωση που γίνεται σε υπαίθριο χώρο, συμπίπτει με τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου και συνδυάζεται κάθε χρόνο με την απονομή από το Δήμο Καβάλας τιμητικών επάθλων σε όλους τους διακριθέντες σκακιστές και σκακίστριες.

Η εκδήλωση έχει ήδη πίσω της μία πλούσια παράδοση 25 ετών αφού για πρώτη φορά ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1985. Αρχικά γινόταν στο Πάρκο Φαλήρου αλλά τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκε στην παραλία, στο λιμάνι (Εθν. Αντίστασης) στο μεγάλο πεζοδρόμιο με τους φοίνικες. Από το 1991 η εκδήλωση οριστικοποίησε ως ιδανικό και προσφορότερο οργανωτικά χώρο διεξαγωγής της το Δημοτικό Κήπο που είναι μπροστά από τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών όπου στεγάζεται και ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας.

Η συνεχής ένταξη όλα αυτά τα χρόνια των σκακιστικών αγώνων στις γιορτές των «Ελευθερίων» είναι ασφαλώς μία αναγνώριση για το πνευματικό αυτό άθλημα που γνωρίζει στην πόλη μας μεγάλη άνθιση, με πολλές και σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις, χάρις και στη σταθερή οικονομική ενίσχυση και στην οργανωτική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.