17ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

Με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές έληξε στις 7 Αυγούστου το βράδυ το 17ο Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που υπήρξε το ισχυρότερο Όπεν που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Νικητής αναδείχθηκε ο Στέλιος Χαλκιάς με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, μετά την άρση της ισοβαθμίας με τον 2ο Graf Alexander (Γερμανία), ενώ στις θέσεις 3η – 9η με 6,5/9 κατετάγησαν αντίστοιχα οι David Alberto (Λουξεμβούργο), Parligras Mircea (Ρουμανία), Georgiev Kiril (Βουλγαρία), Kryvoruchko Yuriy (Ουκρανία), Orlov Andrey (Ρωσία), Janssen Ruud (Ολλανδία), και Nevednichy Vladislav (Ρουμανία).

Στις γυναίκες στην 1η – 2η θέση με 6 βαθμούς ισοβάθμησαν οι Γεωργιανές Melia και Dzagnidze ενώ 3η με 5,5 βαθμούς ήταν η Danielian από την Αρμενία.

Στο Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας είχαν και φέτος ενσωματωθεί το 18ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας και το 11ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών. Ο Στέλιος Χαλκιάς ήταν ο νικητής και του 18ου Ανοιχτού Πρωταθλήματος Ελλάδας, ενώ στη 2η θέση και 3η θέση τερμάτισαν ο Δημήτρης Μαστροβασίλης και ο Σπύρος Καπνίσης με 5,5/9. Την πρόκριση για την τελική φάση του Κλειστού Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας κέρδισαν όμως και ο 4ος Έλληνας της γενικής κατάταξης, ο Καβαλιώτης Πάνος Δαγκάκης (5,5/9) καθώς και ο 5ος Αντώνης Χατζημανώλης, (5/9) δεδομένου ότι ο Χαλκιάς και ο Δ. Μαστροβασίλης προκρίνονται απευθείας λόγω ΕΛΟ.

Η Άννα-Μαρία Μπότσαρη με 4,5/9 είναι η νικήτρια του 11ου Ανοιχτού Πρωταθλήματος Ελλάδας Γυναικών, με την Κατερίνα Παυλίδου (4,5/9) και την Κατερίνα Φαχιρίδου (4/9) να ακολουθούν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Την πρόκριση για την τελική φάση του Κλειστού Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας Γυναικών, που θα διεξαχθεί στη Βέροια στις αρχές Σεπτεμβρίου, κέρδισαν όμως και η 4η Ελληνίδα της γενικής κατάταξης Ζωή Ιορδανίδου (4/9) καθώς και η 5η Φωτεινή Παμπάλου (3,5/9), αφού η Μπότσαρη και η Φαχιρίδου προκρίνονται απευθείας λόγω ΕΛΟ.

Το 17ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη από 30 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας, η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Συνδιοργανωτές ήταν η Νομαρχία και ο Δήμος Καβάλας με τη Δ.ΑΝ.Ε.Κ. που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά.

Συνολικά αγωνίστηκαν 373 σκακιστές από 22 χώρες και ο αριθμός των τιτλούχων σκακιστών και σκακιστριών από το εξωτερικό ήταν εξαιρετικά μεγάλος αφού συμμετείχαν 29 γκραν-μετρ, 38 διεθνείς μετρ, 12 γυναίκες γκραν-μετρ (οι 6 με τίτλο διεθνούς μετρ ανδρών), 11 FIDE μετρ, 4 γυναίκες διεθνείς μετρ και 5 γυναίκες FIDE μετρ, ενώ 33 σκακιστές είχαν ΕΛΟ πάνω από 2500. Χαρακτηριστική ήταν δήλωση του αρχισυντάκτη του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας Politika του Βελιγραδίου Josip Asik, που συμμετείχε στο Τουρνουά, ότι η Καβάλα είναι πλέον το ισχυρότερο Όπεν της Νότιας Ευρώπης.

Στο 2ο Όμιλο 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Τσεβρεμές από την Καβάλα με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες ενώ στη 2η – 4η θέση ισοβάθμησαν με 7,5/9 ο Στέργιος Ρόμπας από τα Γιαννιτσά, ο Σάββας Σεχλίδης από τη Ξάνθη και ο Θοδωρής Χρυσομάλλης από την Καβάλα.

Τέλος στον 3ο Όμιλο τις 2 πρώτες θέσεις κατέλαβαν 2 κορίτσια από την Καβάλα, η 10χρονη Αγγελική Καφετζή με 7,5/9 και η 9χρονη Αλεξία Μόσχου με 7/9. Στην 3η – 4η θέση με 6,5/9 ισοβάθμησαν ο Τριαντάφυλλος Πετρίδης από τη Ξάνθη και ο Βασίλης Παπαδούλης από το Βόλο.