19ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά Καβάλας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου το 19ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας, με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές (κύπελλα και 15.000 ευρώ).
Η έναρξη του τουρνουά είχε γίνει στις 30 Ιουλίου και μετά από 9 αγώνες νικητής με 7 βαθμούς αναδείχθηκε ο Ουκρανός Adam Tukhaev, μετά την άρση της ισοβαθμίας με τον 2ο Abhijeet Gupta (Ινδία).

Στις θέσεις 3η – 8η με 6,5/9 κατετάγησαν αντίστοιχα οι Zaven Andriasian (Αρμενία), Hrant Melkoumian (Αρμενία), Nidjat Mamedov (Αζερμπαϊτζάν), Gabriel Sargissian (Αρμενία), Alexander Graf (Γερμανία), και η Elina Danielian (Αρμενία) που ήταν και 1η νικήτρια στις γυναίκες.

Ο 17χρονος Καβαλιώτης Αντώνης Παυλίδης με 5,5/9 κατέλαβε την 25η θέση από 45ος στην αρχική κατάταξη και ήταν 1ος Έλληνας.

Την 2η θέση στις γυναίκες κατέλαβε η Harika Dronavalli (Ινδία) με 6/9 ενώ στις θέσεις 3η – 6η ισοβάθμησαν με 5/9 η Tania Sachdev (Ινδία), η Ekaterina Atalik (Τουρκία) , η Άννα – Μαρία Μπότσαρη (1η Ελληνίδα) και η Lela Javakhishvili (Γεωργία).

Εδώ και αρκετά χρόνια το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας έχει καταλάβει δικαιωματικά την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα τουρνουά που διεξάγονται στην Ελλάδα, ως το μαζικότερο και κυρίως το ισχυρότερο, αλλά κατέχει πλέον και μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά τουρνουά.

Φέτος αγωνίστηκαν συνολικά 261 σκακιστές από 18 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους και ανάμεσά τους 29 γκραν-μετρ, 12 ιντερνάσιοναλ-μετρ και 11 γυναίκες γκραν-μετρ (οι 6 με τίτλο διεθνούς μετρ ανδρών) ενώ 8 σκακιστές είχαν ΕΛΟ πάνω από 2600 και 31 πάνω από 2500.

Στο 2ο Όμιλο 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Οδυσσέας Κεσίδης από τη Θεσσαλονίκη με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες, 2ος με 7,5/9 ο Κώστας Λιοδάκης από τα Χανιά ενώ στη 3η – 4η θέση με 7/9 ισοβάθμησαν ο Γερμανός Robert Auth και ο Γιώργος Καφετζής από την Καβάλα.

Την 10η θέση με 6,5/9 και την 1η στις γυναίκες κατέλαβε η 10χρονη! Σταυρούλα Τσολακίδου που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση κερδίζοντας 119! μονάδες ΕΛΟ. Μετά τον Παυλίδη ένα ακόμη μεγάλο σκακιστικό ταλέντο ανέτειλε στην Καβάλα και η Μπότσαρη φαίνεται να βρίσκει την άξια διάδοχό της.

Στον 3ο Όμιλο 1ος νικητής με 8,5/9 αναδείχθηκε ο 10χρονος Ιορδάνης Δημητριάδης από την Καβάλα.

Το 19ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Καβάλας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η Νομαρχία, η Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Καβάλας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά.