21ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Αυγούστου το 21ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας, με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές (κύπελλα και 10.000 ευρώ).

Η έναρξη του τουρνουά είχε γίνει στις 25 Ιουλίου και μετά από 9 αγώνες νικητής με 7,5 βαθμούς αναδείχθηκε ο Ινδός Abhijeet Gupta. Στις θέσεις 2η – 7η με 6,5/9 κατετάγησαν αντίστοιχα οι Alessio Valsecchi (Ιταλία), S. P. Sethuraman (Ινδία), Branko Damljanovic (Σερβία), Shota Azaladze (Γεωργία), Jayaram Ashwin (Ινδία) και Marin Bosiocic (Κροατία).

Πρώτος Έλληνας και 10ος στη γενική κατάταξη με 6/9 ήταν ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Στις γυναίκες την 1η θέση κατέλαβε η Jolanta Zawadzka (Πολωνία) με 5/9 ενώ στη 2η -3η θέση με 4,5/9 ισοβάθμησαν η Andjelija Stojanovic (Σερβία) και η Κατερίνα Φαχιρίδου που ήταν και 1η Ελληνίδα.

Φέτος αγωνίστηκαν συνολικά 226 σκακιστές από 15 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους και ανάμεσά τους 14 γκραν-μετρ, 9 ιντερνάσιοναλ-μετρ, 3 γυναίκες γκραν-μετρ και συνολικά 37 τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες.

Στον 2ο Όμιλο 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Χαροκοπάκης με 8,5/9, 2ος ο Σωκράτης Αζναουρίδης με 7,5/9, 3ος ο Άγγελος Σουργκούνης με 7/9 και 4η με 6,5/9 και 1η γυναίκα η 16χρονη Άννα-Μαρία Δρακάκη.

Στον 3ο Όμιλο όπου αγωνίσθηκαν παιδιά μέχρι 12 ετών χωρίς διεθνές ΕΛΟ, την 1η θέση με 8/9 κατέλαβε ο Σπύρος Θεοδωρίδης, την 2η – 3η θέση με 6,5/9 ο Νίκος Γεωργιάδης και ο Τριαντάφυλλος Κοβιτίδης ενώ 1ο κορίτσι με 6/9 ήταν η Ιωάννα Ναρλή.

Το 21ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά ενώ για πρώτη φορά φέτος μεγάλος χορηγός ήταν ο ΟΠΑΠ.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Τουρνουά, αρκετοί από τους συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, να περιηγηθούν στην πόλη με το τραινάκι του Δήμου Καβάλας και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη και να παρακολουθήσουν την εξαιρετική κινηματογραφική ταινία «Αναζητώντας τον Bobby Fischer».

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν και απένειμαν τα έπαθλα στους νικητές, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Α.Μ.Θ. Κώστας Παπακοσμάς, ο πρώην βουλευτής Σάββας Εμινίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Άννα Σπανδώνη, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης και Πάρης Ανανιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Ανέστης Δημητριάδης και ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Εμφιετζής. Όλοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους μαζί με τα συγχαρητήριά τους προς τους διοργανωτές και τους σκακιστές που συμμετείχαν τόνισαν την μεγάλη σημασία του τόσο πετυχημένου αυτού αθλητικού θεσμού για την οικονομία τον τουρισμό και την παγκόσμια προβολή της πόλης και επαναβεβαίωσαν τη σταθερή και μελλοντική τους στήριξη στο ΟΠΕΝ Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας.