22ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Αυγούστου το 22ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας, με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές (κύπελλα και 8.500 ευρώ). Ο συναγωνισμός στην κορυφή ήταν πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να ισοβαθμήσουν 7 σκακιστές στην 1η – 7η θέση με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Με βάση τα κριτήρια άρσης της ισοβαθμίας κατετάγησαν με την εξής σειρά : 1ος Nabaty Tamir (ISR), 2ος Vidit Santosh Gujrathi (IND), 3ος Kharitonov Alexandr (RUS), 4ος Δημήτρης Μαστροβασίλης (GRE), 5ος Nevednichy Vladislav (ROU), 6η και 1η γυναίκα Batsiashvili Nino (GEO), και 7ος Θάνος Μαστροβασίλης (GRE). Πρώτος Έλληνας ήταν ο Δημήτρης Μαστροβασίλης και 1η Ελληνίδα η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου (4/9).

Φέτος αγωνίστηκαν συνολικά 219 σκακιστές από 18 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους και ανάμεσά τους 8 γκραν-μετρ, 7 ιντερνάσιοναλ-μετρ, 4 γυναίκες γκραν-μετρ και συνολικά 28 τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες.

Στον 2ο Όμιλο 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Εμμανουηλίδης με 7,5/9 ενώ στη 2η – 5η θέση με 7/9 ισοβάθμησαν ο Δημήτρης Ζησιάδης, η Klaudia Kral (Σλοβακία, 1η γυναίκα), ο Δημήτρης Γκουδέρης και ο Δημήτρης Τσεκμές.

Στον 3ο Όμιλο όπου αγωνίσθηκαν παιδιά μέχρι 12 ετών χωρίς διεθνές ΕΛΟ, την 1η – 2η θέση με 7,5/9 κατέλαβαν η Μάρια Τσεκμέζογλου και ο 8χρονος Γρηγόρης Καλαμούκος ενώ την 3η θέση με 7/9 κατέλαβε η Isil Can από την Τουρκία.

Το 21ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά. Χορηγοί του Τουρνουά ήταν επίσης το Επιμελητήριο Καβάλας και οι εταιρείες Πέτρου Τρυφωνίδη, Θεμιστοκλή Ανανιάδη και τα Λατομεία Βουγιουκλή.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν και απένειμαν τα έπαθλα στους νικητές, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Γιώργος Γερομάρκος ο αντιδήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης. Όλοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους μαζί με τα συγχαρητήριά τους προς τους διοργανωτές και τους σκακιστές που συμμετείχαν τόνισαν την μεγάλη σημασία του τόσο πετυχημένου αυτού αθλητικού θεσμού για την οικονομία τον τουρισμό και την παγκόσμια προβολή της πόλης και επαναβεβαίωσαν τη σταθερή και μελλοντική τους στήριξη στο ΟΠΕΝ Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας.