20ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου το 20ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας, με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές (κύπελλα και 16.000 ευρώ).
Η έναρξη του τουρνουά είχε γίνει στις 30 Ιουλίου και μετά από 9 αγώνες νικητής με 7 βαθμούς αναδείχθηκε ο Σέρβος Dragan Solak, μετά την άρση της ισοβαθμίας με τον 2ο Πολωνό Mateusz Bartel. Στις θέσεις 3η – 9η με 6,5/9 κατετάγησαν αντίστοιχα οι Δημήτρης Μαστροβασίλης, Dmitry Svetushkin (Μολδαβία), Abhijeet Gupta (Ινδία), Nikita Maiorov (Λευκορωσία), Momchil Nikolov (Βουλγαρία), Nidjat Mamedov (Αζερμπαϊτζάν) και η Ekaterina Atalik (Τουρκία) που ήταν και 1η νικήτρια στις γυναίκες.
Ο 18χρονος Καβαλιώτης διεθνής μετρ (ΙΜ) Αντώνης Παυλίδης με 5,5/9 αναδείχθηκε 1ος έφηβος του τουρνουά και ήταν 3ος Έλληνας μετά τους γκραν-μετρ Δ. Μαστροβασίλη και Στ. Χαλκιά.
Την 2η θέση στις γυναίκες κατέλαβε η Monika Socko (Πολωνία) με 5,5/9 ενώ στις θέσεις 3η – 6η ισοβάθμησαν με 5/9 η Inga Charkhalashvili (Γεωργία), η Άννα-Μαρία Μπότσαρη, η Elitsa Raeva (Βουλγαρία) και η Liana Aghabekian (Αρμενία).
Η Μπότσαρη με 5,5/9 ήταν 1η Ελληνίδα ενώ στη 2η – 3η θέση με 4,5/9 ισοβάθμησαν η Ιουλία Μάκκα και η Κατερίνα Παυλίδου.
Στο φετινό Όπεν της Καβάλας η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία είχε ενσωματώσει (για 7η φορά) το Πανελλήνιο Ανοιχτό Πρωτάθλημα καθώς και το αντίστοιχο των Γυναικών. Τις 3 προκρίσεις για το κλειστό Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα πήραν ο Αντώνης Παυλίδης, ο Νίκος Γαλόπουλος και ο Γιάννης Σταθόπουλος αφού Μαστροβασίλης και Χαλκιάς έχουν απευθείας πρόκριση. Από τις γυναίκες προκρίθηκαν η Ιουλία Μάκκα, η Φωτεινή Παμπάλου και η Καβαλιώτισα Μαρία Μανελίδου αφού Μπότσαρη και Παυλίδου έχουν απευθείας πρόκριση.

Εδώ και αρκετά χρόνια το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας έχει καταλάβει δικαιωματικά την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα τουρνουά που διεξάγονται στην Ελλάδα, ως το μαζικότερο και κυρίως το ισχυρότερο, αλλά κατέχει πλέον και μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά τουρνουά.
Φέτος αγωνίστηκαν συνολικά 260 σκακιστές από 19 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους και ανάμεσά τους 21 γκραν-μετρ, 9 ιντερνάσιοναλ-μετρ και 9 γυναίκες γκραν-μετρ ενώ 7 σκακιστές είχαν ΕΛΟ πάνω από 2600 και 18 πάνω από 2500 (μέσος όρος ΕΛΟ πρώτων 20 : 2581).

Στο 2ο Όμιλο 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Ρηγόπουλος από την Αθήνα με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες σε ισοβαθμία με τον 2ο Βίκτωρα Κόρογλου από την Ξάνθη. Στη 3η – 5η θέση με 7/9 ισοβάθμησαν ο Κλέων Μπάλλας από τη Θεσσαλονίκη, η Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα και η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη από την Αθήνα.
Η 11χρονη! Σταυρούλα Τσολακίδου για 2η συνεχόμενη χρονιά ήταν 1η γυναίκα στον Β΄ Όμιλο και μετά την περσινή 6η παγκόσμια θέση στα κορίτσια μέχρι 10 ετών, πραγματοποίησε άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση κερδίζοντας 48 μονάδες ΕΛΟ. Μετά τον Παυλίδη ένα ακόμη μεγάλο σκακιστικό ταλέντο ανέτειλε στην Καβάλα και η Μπότσαρη φαίνεται να βρίσκει την άξια διάδοχό της.

Στον 3ο Όμιλο είχαμε τετραπλή ισοβαθμία στην 1η θέση με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Μετά την άρση της ισοβαθμίας 1ος νικητής ήταν ο Χρήστος Αλεξανδρίδης από την Δράμα με 2ο τον Πολωνό Szymon Socko, 3ο τον Ιορδάνη Κρίκογλου από την Καβάλα και 4ο τον Γιάννη Λαρεντζάκη από τη Θεσσαλονίκη. Στην 5η – 7η θέση με 6/9 ισοβάθμησαν ο Χάρης Κούντας (1ος 8χρονος), ο Μάνος Εμμανουηλίδης και η Ευγενία Τσιβελεκίδου (1ο κορίτσι) όλοι από την Καβάλα.
Το 20ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Καβάλας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και η Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Καβάλας που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά.
Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Γερομάρκος και Χρήστος Ποτόλιας και ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης οι οποίοι ακούγοντας τα παράπονα των διοργανωτών για τις μεγάλες περικοπές στη φετινή χρηματοδότηση του τουρνουά, κυρίως από την πλευρά του Δήμου Καβάλας, υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε το 20ο Όπεν να μη κινδυνεύσει να είναι το τελευταίο αλλά το 2012 να διοργανωθεί κανονικά και το 21ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας.