18ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά “KAVALA 2009”

Results/Pairings:
Group A: Round 1, Round 2, Round 3, Round 4, Round 5, Round 6, Round 7, Round 8, Round 9
Group B: Round 1, Round 2, Round 3, Round 4, Round 5, Round 6, Round 7, Round 8, Round 9
Group C: Round 1, Round 2, Round 3, Round 4, Round 5, Round 6, Round 7, Round 8, Round 9

Final Ranking: Group A, Group B, Group C

Special Categories: Group A, Group B, Group C

Participants: Group A, Group B, Group C

  • Live Games
     
  • Download Bulletin: Round 1, Round 2, Round 3, Round 4, Round 5, Round 6, Round 7, Round 8, Round 9
  • Photos
  • Προκήρυξη
  • Announcement
  • Δείτε την αφίσα
     
  • Hess RobertΈπεσε η αυλαία στην Καβάλα….με 7 ισοβαθμίες στην 1η θέση…!

    Επτά σκακιστές ισοβάθμησαν στην 1η θέση, με πρώτο στα κριτήρια τον GM David Alberto από το Λουξεμβούργο, ο οποίος ξεκίνησε με 5 στα 5! Ακολουθούν οι Sandipan (Ινδία), Gupta (Ινδία), Melkumyan (Αρμενία), Nevednichy (Ρουμανία), Volkov (Ρωσία), Mamedov (Αζερμπαϊτζάν) και στη συνέχεια 5 σκακιστές με 6.5 βαθμούς: Markus (Σερβία), Predojevic, Gelashvili (Γεωργία), Deviatkin (Ρωσία) και η έκπληξη ο ΙΜ Aloma Vidal Robert από την Ισπανία. Η Αλεξάνδρα Στείρη σημείωσε νόρμα ΙΜ και WGM, ο Chadaev Nikolai από τη Ρωσία νόρμα GM, o Arun Krthik από την Ινδία νόρμα ΙΜ και ο Αζής Έκτορας νόρμα ΙΜ επίσης!

    Στις σημερινές παρτίδες τώρα με σύντομη ισοπαλία τελείωσε η συνάντηση Nevednichy – Santipan στην 1η σκακιέρα, αλλά και στην 3η Predojevic – Markus, όχι όμως τόσο εύκολα στη 2η μεταξύ Gupta – David, όπου ο GM από το Λουξεμβούργο χρειάστηκε να κάνει για πολλές κινήσεις άμυνα (με πιόνι λιγότερο) μέχρι να πάρει τον μισό πόντο και έτσι να τερματίσει στη 1η θέση σε ισοβαθμία με τους υπόλοιπους, με καλύτερα όμως κριτήρια. Στο 4ο τραπέζι είχαμε και άλλο ένα 7άρι, τον Mamedov από το Αζερμπαϊτζάν (2614), ο οποίος απέδωσε εξαιρετικά στους τελευταίους γύρους και σήμερα κέρδισε καθαρά με τα μαύρα τον Andriasian Zanev. Αφού κατάφερε να πάρει ένα πιόνι από το μέσον, μεγάλωσε σιγά σιγά το πλεονέκτημά του με ανταλλαγές και ψύχραιμες μανούβρες των ισχυρών του αξιωματικών. Ο ταλαντούχος GM Zanev, έδωσε το χέρι στην 53η κίνηση αφού η προαγωγή των μαύρων πιονιών ήταν αναπόφευκτη και η θέση πλέον χωρίς καμία ελπίδα. Στη 5η σκακιέρα δυστυχώς ο Χριστόδουλος Μπανίκας δεν απέδωσε αυτό που μπορεί… και ηττήθηκε από τον Αρμένιο GM Melkumyan που σκαρφάλωσε στην ισοβαθμία της πρώτης θέσης με 7 βαθμούς.

    Αήττητος τερμάτισε το τουρνουά με 5.5 βαθμούς ο Θανάσης Μαστροβασίλης – σήμερα παίζοντας με τα λευκά, έκανε ισοπαλία με τον GM Belov 2627 – και επίσης με τους ίδιους βαθμούς τερμάτισαν οι Καπνίσης, Χαλκιάς, Γεωργιάδης, Νικολαΐδης και ο ταλαντούχος Κοσμάς Λέκκας. Στην 9η σκακιέρα ο επίσης αήττητος GM Deviatkin (2589) τερμάτισε με 6.5 βαθμούς, με την νίκη επί του ΙΜ Shavtvaladze με τα λευκά (με το ανορθόδοξο 1.ε4 γ5, 2.Ια3!;).

    Καθόλου καλό τελείωμα για τον Ρουμάνο GM Parligras Mircea, που με 2 διαδοχικές ήττες στους 2 τελευταίους γύρους έμεινε στους 5 βαθμούς. Σήμερα έχασε από την IM Khukhashvili Soriko με τα λευκά σε 34 κινήσεις, ενώ ο Πολωνός Bartel με όμορφη νίκη επί του Βούλγαρου ΙΜ Drenchev Petar κατάφερε να “πιάσει” τους 6 βαθμούς!

    Στην συνάντηση Aloma – Hess, ο ανεβασμένος ΙΜ από την Ισπανία (κατάφερε να πάρει ολόκληρο τον πόντο εναντίον του Αμερικανού GM και έτσι έφτασε τους 6.5 βαθμούς. Με ενεργητικό και παράτολμο παιχνίδι από την αρχή, πίεσε όσο χρειαζόταν για να βγάλει το πλεονέκτημα και τελικά δεν άργησε να το καταφέρει, αφού στην 35η κίνηση βρέθηκε με ολόκληρο πύργο πάνω! Ο Hess έπαιξε μερικές κινήσεις ακόμα και εγκατέλειψε μπροστά στο ματ στην 43η.

    Πειστική και η νίκη με τα μαύρα του έμπειρου GM Damljanovic από τη Σερβία που μάλλον είχε εύκολη κλήρωση αφού αντιμετώπισε τον άτιτλο Ινδό Arun Karthik (2291). Αλλάζοντας βασίλισσες από νωρίς, μετέφερε την παρτίδα σε φινάλε πύργων και ετερόχρωμων αξιωματικών όπου και “τύλιξε” υπομονετικά τον αντίπαλό του. Ο Ινδός αναγκάστηκε να δώσει το κομμάτι του και εγκατέλειψε στην 55η κίνηση.

    Ο “πεσμένος” Burmakin (Νο3 του τουρνουά, 2627) πήρε τα πάνω του στους τελευταίους 4 γύρους και με 4/4 κατάφερε να πιάσει τους 6 βαθμούς! Σήμερα ήταν λευκός και κέρδισε με κομψό τρόπο τον Ινδό διεθνή μαιτρ Sengupta Deep. Μετά την θυσία διαφοράς που πραγματοποίησε ο λευκός στο μέσον της παρτίδας, πήρε αντάλλαγμα 2 επικίνδυνα ελεύθερα κεντρικά πιόνια και άρχισε σταδιακά να βελτιώνει τη θέση του προωθώντας τα! Το πρωτότυπο σχέδιο που διάλεξε και τελικά έκανε πράξη, περιλάμβανε ένα ασφαλές ταξίδι του μονάρχη του από το η1 στο δ6! Εκεί όχι μόνο βρήκε καταφύγιο από το βαρύ πυροβολικό του μαύρου (μη ξεχνάμε πως στη σκακιέρα υπήρχαν ακόμα βασίλισσες, πύργοι και αρκετά πιόνια), αλλά βοήθησε και στην προώθηση της κεντρικής του φάλαγγας πιονιών! Ο Ινδός μετά από το 43. ε7, παρέδωσε τα όπλα.

    Προσπάθησε αλλά δε τα κατάφερε ο Γιάννης Παπαδόπουλος με τα μαύρα στο 16ο τραπέζι, εναντίον του GM Yuri Yakovich. Ο Γιάννης είχε την έμπνευση να θυσιάσει το “γ7” πιόνι και στη συνέχεια κομμάτι με Ιθ3+, όμως το κόλπο “δεν έπιασε”, αφού ο λευκός βρήκε εύκολη άμυνα με Βγ6! κρατώντας τα πάντα. Τελικά εγκατέλειψε στην 28η κίνηση και έμεινε στους 5 βαθμούς.

    Στο Β γκρουπ ολοκληρωτικός κυρίαρχος είναι ο Κωνσταντέλιας Κώστας, όπου κατέκτησε την 1η θέση καθαρά με το εκπληκτικό 8.5 στα 9!!! Ακολουθούν στη 2η και 3η θέση (σε ισοβαθμία) οι Χαρατσίδης Βασίλης και Ασβεστόπουλος Χρήστος με 7.5 βαθμούς και στις θέσεις 4-7 με 7 βαθμούς οι: Χρυσομάλης Θ., Αζναουρίδης Σ., Μπαλλάς Κ.Ε., και Κορόγλου Β.

    Στο Γ γκρουπ η Sadykova Yasmin από το Καζακστάν πρώτευσε με 7.5 βαθμούς σε 9 αγώνες, με τον Γεωργαντζή Πέτρο στη 2η θέση με 7 βαθμούς και τον Καμπάνη Γεώργιο με 6.5 βαθμούς.
    Συγκεκριμένα οι κατηγορίες του Γ γκρουπ έχουν ως εξής:

    U12: 1. Sadykova Y. (7.5), 2. Γεωργαντζής Π. (7), 3. Καμπάνης Γ. (6.5) και πρώτο κορίτσι η Μιχαϊλίδη Ιωάννα με 6.5 βαθμούς.
    U10: 1. Γκανιάς Κ. (6.5), 2. Δημητριάδης Ι. (6.5), 3. Μποζάνης Δ. (6) και πρώτο κορίτσι η Μεκάκα Αγγελική με 4 βαθμούς.
    U08: 1. Παυλίδης Π. (5), 2. Παπαϊωάννου Ε. (5), 3. Τζανετάκης Α. (5) και πρώτο κορίτσι η Τσιρλή Ευαγγελία με 3 βαθμούς.

    Η τελετή λήξης και οι απονομές των διακριθέντων θα γίνει 18:30 στο χώρο των αγώνων και φωτογραφίες, καθώς επίσης αναλυτικές βαθμολογίες και αποτελέσματα και για τα 3 γκρουπς μπορείτε να δείτε από τον δικτυακό τόπο της Καβάλας www.chesskavala.gr (αποτελέσματα, στατιστικά, επιδόσεις, cross tables και βαθμολογίες υπάρχουν και στο www.chess-results.com)