Ιστορικό «Σκακιστικών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ»

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα μερικών ετών, επανήλθαν φέτος και πάλι στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας «Ελευθέρια 2015» οι Σκακιστικοί Αγώνες.

Η εκδήλωση έχει ήδη πίσω της μία πλούσια παράδοση 30 ετών αφού για πρώτη φορά ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1985. Αρχικά γινόταν στο Πάρκο Φαλήρου αλλά τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκε στην παραλία, στο λιμάνι (Εθνικής Αντίστασης) στο μεγάλο πεζοδρόμιο με τους φοίνικες. Από το 1991 η εκδήλωση οριστικοποίησε ως προσφορότερο οργανωτικά χώρο διεξαγωγής της τον Δημοτικό Κήπο που είναι μπροστά από τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών και την Μεγάλη Λέσχη όπου στεγαζόταν ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή σκακιστική εκδήλωση που γίνεται σε υπαίθριο χώρο, συμπίπτει με τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου και συνδυάζεται με την απονομή από τον Δήμο Καβάλας τιμητικών επάθλων στους διακριθέντες σκακιστές και σκακίστριες.

Η συνεχής ένταξη όλα αυτά τα χρόνια των Σκακιστικών Αγώνων στις γιορτές των «Ελευθερίων» είναι ασφαλώς μία αναγνώριση για το πνευματικό άθλημα του σκακιού που γνωρίζει στην πόλη μας μεγάλη άνθιση, με πολλές και σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις, χάρις και στη σταθερή οικονομική ενίσχυση και στην οργανωτική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου Καβάλας.