26ο Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «KAVALA 2017»

Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το 26ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας, με την τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων στους νικητές. Στην 1η – 3η θέση με 7/9 ισοβάθμησαν οι Ουκρανοί  Bortnyk Olexandr και Bernadskiy Vitaliy και ο Ρώσος Dobrov Vladimir. Στην 4η – 8η θέση με 6,5/7 ισοβάθμησαν ο Ινδός Prince Bajaj, ο Λευκορώσος Stupak Kiril, ο Ινδός Gusain Himal, ο Ρώσος Moskalenko Alexander και ο Κροάτης Livaic Leon (1ος έφηβος U18). Πρώτοι Έλληνες με 6/9 ήταν οι Γιάννης Σταθόπουλος, Νίκος Γουλούτης, Σπύρος Νικολάου και Γιώργος Κανακάρης. Πρώτες γυναίκες με 5/9 ήταν η Inga Charkhalashvili από Γεωργία, η Elina Danelian από Αρμενία και οι Καβαλιώτισσες Σταυρούλα Τσολακίδου και Άννα-Μαρία Μπότσαρη. Τα χρηματικά έπαθλα που μοιράσθηκαν στους νικητές ανέρχονταν σε 7.500 ευρώ.

Στον Β’ Όμιλο στην 1η – 3η θέση με 7,5/9 ισοβάθμησαν ο Αναστάσιος Σαμακάς από Θεσσαλονίκη, η Ειρήνη Λιάπη από Αθήνα και ο Καβαλιώτης Γιάννης Σταμάτης.

Στον Γ’ Όμιλο στην 1η – 2η θέση με 7,5/9 ισοβάθμησαν ο Σταύρος Σαχινίδης από Δράμα και ο Κωνσταντίνος Καρακώτσιος από Θεσσαλονίκη ενώ 3ος με 7/9 ήταν ο Χρήστος Χασάπης από Αλεξανδρούπολη και 1ο κορίτσι με 5/9 η Maria Cioara από Ρουμανία.

Για ακόμη μια χρονιά το ισχυρό τουρνουά της Καβάλας έδωσε την ευκαιρία σε 6 σκακιστές (Prince Bajaj, Mu Ke, Gusain Himal, Σταμάτη Κούρκουλο, Νίκο Γουλούτη, Παναγιώτη Χριστοδούλου) και 1 σκακίστρια (Inga Charkhalashvili) να πετύχουν νόρμες διεθνών τίτλων.

Φέτος αγωνίστηκαν συνολικά 297 σκακιστές από 25 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους ανάλογα με την δυναμικότητά τους και ανάμεσά τους 10 γκραν-μετρ, 13 ιντερνάσιοναλ-μετρ, 3 γυναίκες γκραν-μετρ και συνολικά 42 τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες οι οποίοι διατήρησαν το τουρνουά της Καβάλας στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας-δυναμικότητας ανάμεσα στα ελληνικά τουρνουά αλλά και στα υψηλά standards των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Στην τελετή λήξης εκ μέρους του Δήμου Καβάλας παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μαζί με τα συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και τους σκακιστές που συμμετείχαν τόνισε τη μεγάλη σημασία του τόσο πετυχημένου αυτού αθλητικού θεσμού για την οικονομία τον τουρισμό και την παγκόσμια προβολή της πόλης.

Το 26ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά.

Τα κεράσματα που προσφέρθηκαν στους σκακιστές, στις σκακίστριες και στους συνοδούς τους με την ολοκλήρωση της τελετής λήξης των αγώνων ήταν προσφορά των καταστημάτων Φελαχίδη και La Rocca και τα αναψυκτικά των super market ΜΑΣΟΥΤΗ.