Σκακιστικός αγώνας Τσολακίδου – Sharansky

Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που έγινε στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε στην ΕΣΟ αίτημα της ισραηλινής αντιπροσωπείας να διεξαχθεί, στα πλαίσια της συνάντησης, ένας σκακιστικός αγώνας.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Natan Sharansky που συμμετείχε ως υπεύθυνος σήμερα όλης της ισραηλινής διασποράς, δήλωσε θαυμαστής της Ελληνίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σταυρούλας Τσολακίδου και ζήτησε να την αντιμετωπίσει σε ένα φιλικό αγώνα.

Ο Natan Sharansky υπήρξε ισχυρός σκακιστής έχοντας στο ενεργητικό του κατά το παρελθόν μία σημαντική νίκη, έστω και σε αγώνα σιμουλτανέ, επί του μυθικού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή GarryKasparov.

Η 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις σχολικές της εξετάσεις και λάβει το απολυτήριο της Β’ Λυκείου με βαθμό άριστα 19 και 6/10, μετέβη από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον 69χρονο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο αγώνας περιλάμβανε 4 παρτίδες Blitz (χρόνος σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη) και διεξήχθη στις 14 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και αρκετών ακόμη επίσημων μελών των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Ισραήλ καθώς και με την παρουσία πολλών δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων των δύο χωρών.

Ο αγώνας παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού ξεκίνησε με νίκη του Ισραηλινού πολιτικού στην πρώτη παρτίδα και ισοπαλία στη δεύτερη. Στην τρίτη και τέταρτη παρτίδα όμως η Σταυρούλα επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση και ολοκλήρωσε τη συνάντηση νικώντας με συνολικό σκορ 2,5 – 1,5.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση που πρόβαλε ιδιαίτερα το σκάκι και ανέδειξε ακόμη μια φορά τη Σταυρούλα Τσολακίδου άξια πρέσβειρα καλής θέλησης της Ελλάδας στη διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευμα Εφημερίδας Συντακτών