Τα μαθήματα σκακιού στο Σκακιστικό Όμιλο – Γιατί να μάθει το παιδί ΣΚΑΚΙ

Στο Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας (Κύπρου 12, ισόγειο Μεγάλης Λέσχης) τα μαθήματα σκακιού στα τμήματα αρχαρίων και οι προπονήσεις των προχωρημένων γίνονται καθημερινά από έμπειρους εκπαιδευτές – προπονητές. Νέες εγγραφές γίνονται καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 5 – 8 μ.μ. και Σάββατο 10 – 12 π.μ. (πληροφορίες 2510211002, 6973335374, 6977786035).

Γιατί να μάθει το παιδί μου σκάκι;

Το σκάκι διδάσκει στο παιδί :

  • Να σκέφτεται μεθοδικά και αναλυτικά
  • Να σχεδιάζει την επόμενη κίνησή του
  • Να αξιολογεί τις επιλογές του
  • Να προβλέπει τις επιπτώσεις της κάθε ενέργειας, της δικής του και του αντιπάλου
  • Να συγκεντρώνεται σε μεγάλη διάρκεια και να εξασκεί τη μνήμη του
  • Να χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού του με τον πιο ορθολογικό τρόπο

Δηλαδή, επηρεάζει και τη συμπεριφορά;

Ένας σκακιστής είναι υπεύθυνος για κάθε ενέργειά του.

Δεν μπορεί να πιστώσει τη νίκη του ή να χρεώσει την ήττα του σε κανέναν άλλον άνθρωπο     ή παράγοντα (και κυρίως στην τύχη), παρά μόνο στον εαυτό του.

Ειδικά ένα παιδί, μαθαίνει να χάνει!

Όλα τα παιδιά “ξέρουν” να κερδίζουν. Πόσα παιδιά όμως μαθαίνουν να χάνουν;

Και να νιώθουν υπεύθυνα για την ήττα τους με στόχο την επόμενη φορά να βελτιωθούν;

(ορισμένοι άνθρωποι δεν το μαθαίνουν και ποτέ…)

Σε τι θα μας χρησιμεύσουν όλα αυτά;

Το μοντέλο σκέψης σε μία παρτίδα σκακιού έχει άμεση σχέση με το μοντέλο σκέψης πραγματικών καταστάσεων. Και πρέπει, μεγαλώνοντας, να είμαστε όσο γίνεται καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα. Το σκάκι μας διδάσκει ακριβώς αυτό!

Μα, το σκάκι διδάσκεται; Δεν είναι μόνο ταλέντο;

Το ιδιαίτερο ταλέντο βοηθάει ασφαλώς ένα σκακιστή αλλά δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας για την επιτυχία η οποία έρχεται μόνο με συστηματική δουλειά. Με μελέτη της θεωρίας, με ασκήσεις, με παιχνίδια, με τουρνουά και, κυρίως, με πολλές – πολλές παρτίδες.

Στον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, κάνουμε, ακριβώς, όλα τα παραπάνω.

Μαθαίνουμε σε παίκτες από 5 έως 75 ετών τη σκακιστική θεωρία και πρακτική, τις έννοιες της τακτικής και της στρατηγικής, τον αλληλοσεβασμό και την υπευθυνότητα, με μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση.

Η παρακολούθηση προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες και η δημιουργία φίλων είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου σε ένα ιδανικό για παιδιά και νέους ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους και με υψηλούς στόχους.